Danmark gratis:

Din kurv

Din vogn

Subtotal:

Hvad er testosteron? Mangel på hormonet og dets behandling med piller

Bedømmelse 4.5 af 5 (52 Brugeranmeldelser)
Magnus Sørensen (PharmaMed+)
Lægeligt anmeldt af: Magnus Sørensen (PharmaMed+)

Sidst ændret: 2023-01-13

Hvad er testosteron? Definition af hormonet

Det er et kønshormon, der findes hos begge køn. Mænd har meget større niveauer end hvad kvinder har, og denne substans er det vigtigste mandelige kønshormon. Hos mænd giver det behåring på kroppen, en dyb stemme og stærke muskler. Et normalt niveau af dette hormon holder lysten til sex på et normalt niveau.

Hvad gør testosteron?

Dette er en naturlig fremstillet substans, og er af yderste vigtighed for rigtig mange af kroppens funktioner. Er der for lidt af dette hormon, i kroppen, kan det skabe en række problemer. Heldigvis kan der gøres noget ved det, fx. ved at ændre på nogle af dine vaner. Dog findes der også medicin, der kan give en hånd med i forhold til at øge dit niveau af det.

Hormonets hovedfunktioner

Dette hormon er ansvarlig for både primære og sekundære karakteristika for kønnet hos mænd. Desuden påvirker denne naturlige substans alle former for funktioner i kroppen. Dette er fx:

Sexlyst
Det hjælper med at regulere sexlysten, dets tilstrækkelige niveauer er nødvendige for en sund libido
Erektion og spermatogenese
Testosteronmangel kan føre til erektil dysfunktion
Fedtfordeling
Hormonet er vigtigt for at holde et normalt fedt-muskel-forhold
Muskelvækst
Det er ansvarligt for øget muskelmasse, det er derfor bodybuildere bruger syntetiske testosteroninjektioner, geler og piller
Tæthed af knoglevæv
Mænd med testosteronmangel har en højere risiko for at udvikle knogleskørhed og få brud.
Immunitet
Ved for lave eller for høje niveauer kan der opstå problemer.
Blodsukkerniveauer
Lave niveauer af hormonet har været forbundet med diabetes.
Blodtryk
Den for store mængde af hormonet kan øge blodtrykket.

Dets syntese i kroppen kan variere. Hvis organismen ikke formår at producere nok, opstår der mangel. Nogle mennesker, især i engelsktalende lande, kan kalde det "lavt T". Begge køn kan udvikle et så ubehageligt problem, men det stærkere køn er mere udsat for det.

Hvor produceres testosteron

Det produceres og skilles ud hos mænd primært fra testiklerne og sendes derfra med blodet ud til resten af kroppen. Hos kvinder produceres det i æggestokkene og binyrerne, og det er et hormon som både mænd og kvinder har brug for i et rimeligt niveau i kroppen for at undgå en vifte af problemer, der kan opstå, hvis indholdet af det i kroppen er for langt i forhold til normalen.

Hvor meget producerer kroppen af det?

Det spørgsmål er der nok mange mænd der stiller sig selv. Niveauet hos mænd er normalt 10-30 nmol/L. Målniveauet hos kvinder er 0,5 til 2,4 nmol/L, hvilket er en del lavere sammenlignet med mænd. Behovet for det er dog ikke det samme for alle hormonets virkninger. På grund af forskellig følsomhed over for hormonet varierer niveauet af det desuden mellem forskellige personer, og det samme gælder dets virkning

Testosteron til kvinder - hvad er effekterne?

Det giver kvinder mere lyst til sex. Jo højere et niveau af dette hormon en kvinde har i forhold til normalen, jo mere lyst til erotiske aktiviteter har hun. Testosteron går også ind og påvirker damer på andre områder, end lige på det sensuelle. Resultater af flere videnskabelige studier tyder på, at det kan have en god og positiv funktion på seksuel dysfunktion hos kvinder.

Mangel på testosteron - hvad er de vigtigste symptomer?

Hvis du har mangel på det i kroppen kan du, gennem forskellige behandlingsformer, få tilført eller udvikle mere af det. Det at få behandling kan være en stor hjælp for mange mænd som kvinder, så de kan begynde at få et liv tilbage, der er værd at leve.

De symptomer, du kan komme til at lide under nævnes herunder.

 • mere træt
 • sværere ved at koncentrere sig
 • humørsvingninger
 • nedsat evne til at få rejsning (impotens)
 • mindre eller ingen lyst til sex
 • hedeture
 • ømhed i brystet pga. udvikling af brystkirtelvæv

Længere tids antihormonbehandling (for eksempel med cimetidin, som kan påvirke sunde testosteronniveauer negativt) kan også medføre:

 • gå op i vægt
 • let nedsat blodprocent
 • aftagende muskelstyrke
 • større risiko for knogleskørhed
 • mindre chance for at kunne få børn

Lavt testosteron hos kvinder - symptomer

Også kvinder kan få et lavt indhold af det, og det kan resultere i nedenstående:

 • Nedsat sexlyst
 • Nedsat tilfredshed med sex
 • Infertilitet
 • Uregelmæssige menstruationscyklusser
 • Vaginal tørhed
 • Svagere knogler og knogletæthedstab (osteoporose)

Det er altså vigtigt ikke at sidde kroppens signaler overhørige, hvis du som kvinde oplever ovenstående symptomer. Tak fat i din læge eller tal med personalet på apoteket, så du får den rette behandling. Det er ikke værd at gå igennem et liv med problemer, når de, ganske enkelt, kan behandles med lette og overskuelige behandlingsformer.

Testosteron tilskud - hjælper de?

Af forskellige grunde kan produktionen at dette kønshormon aftage, og da kan det være den rette løsning at indtage af nogle kosttilskud som Tribulus terrestris, kreatin og maca. Det er dog ikke alle, der har nytte af en sådan natural behandling. Du skal tale med din læge, om du kan drage fordel af at prøve et tilskud af dette kønshormon.

Testosteron behandling for mænd og kvinder

Særligt mænd, der har fået sin produktion af det ødelagt af syg eller behandling, vil kunne drage nytte af en hormonbehandling. De mænd, der har et lagt niveau af det føler sig trætte, slidte, har en lav sexlyst og er I risiko for tab af deres muskel- samt benmasse. Kvinder der er i overgangsalderen kan også drage nytte af en sådan behandling, hvis de har mistet lysten og evnen til sex. Mænd der er smittet med hiv og aids, kan føle sig trætte og tabe en del af sin muskelmasse. På dette siges at behandling med det kan hjælpe.

Dette kan ske gennem et plaster, kosttilskud, træning, piller eller en af de mange andre behandlingsformer. Hvis du er i tvivl om hvilken behandlingsmulighed, der er bedst for dig, kan du tage kontakt til din læge. Der findes også forskellige typer af medicin til mænd og kvinder.

Testosteron creme og hvordan man bruger det korrekt

Hvis du vil have forhøjet dit niveau af det i kroppen, kan du benytte dig af en crème med hormonet i. Det giver dig mere af hormonet, for en stund, uden at du skal bekymre dig om, at du får for meget.

Følger du vejledningen i forpakningen, er du sikker på, at det ikke bliver for højt. Du skal også læse, hvor du kan smøre crèmen på. Fx er det ikke en god idé at smøre denne substans i skridtet eller i ansigtet, da der kan opstå forskellige reaktioner.

Øge testosteron hos mænd - naturlige metoder

For at øge dit niveau kroppen, som mand. Du skal begynde med at lægge din kost om.

Her er seks fødevarer, der øger indholdet i din krop.

Østers
Dette skaldyr har et højt indhold af zink, som kan holde aromatase, der er et enzym, nede. Det enzym forvandler det til østrogen. Zink har dog også mange andre positive effekter for produktionen af det, så sørg for at spise godt med østers, så din krop kan nyde af alt det gode, som de har at byde på.
Olivenolie 
Ifølge undersøgelser øger det aktiviteten af de enzymer, der er involveret i produktionen af testosteron.
Granatæblejuice

Forskere har bevist, at denne juice betydeligt øgede testosteronniveauer i spyttet (gennemsnit på 24%) ud over positive effekter på blodtrykket.
Oksekød 
Det indeholder meget protein samt zink, og begge er vigtige for fabrikationen af hormonet.

Forskellige typer af kål

Det har en positiv indflydelse på hormonelle niveauer og hjælper med at mindske forhøjet østrogen i kroppen.
Æg
De indeholder mange proteiner og kolesterol, som bidrager til testosteronsyntesen, men spiser ikke for mange æg om dagen (da for meget kolesterol også er usundt).

Nogle flere fakta om testosteron mad

Granatæble og visse andre fødevarer kan hjælpe dig til at opnå et højere niveau af testosteron, hvis du indtager det dagligt. Fx kan skaldede mænd, der lider af hårtab få en lille hjælp på vejen gennem at spise rigtigt. Tal med din diætist for mere info.

Testosteron piller - hvilke skal du vælge?

Du har sikkert stillet dig selv spørgsmålet: Hvordan får man mere? Der findes specielle tabletter, der indeholder syntetisk testosteron, såsom oxandrolon. Disse medikamenter kan være dig til hjælp ved et manglende normal niveau af hormonet i kroppen. Pillerne vil give et tilskud, som hvis kroppens produktion var naturlig.

Køb testosteron online - vigtige råd

Pillerne kan du købe på nettet, som en booster til din krop. Det er nødvendigt, at din krop har det rette niveau af kønshormonet i sig, for at den skal fungere optimalt. Niveauet hos mænd, er større end hos kvinder, og dit nuværende niveau, vides ikke, derfor bør du få det målt hos lægen. Mål niveauet er altså individuelt, tilførslen kan ske med tabletter, dog kræver de normalt en recept.

Testosteron bivirkninger - hvad er risiciene for mænd og kvinder?

Der er ikke nok forskning på området til at kunne sige, med sikkerhed, hvad der sker, når nogen tager det over en længere periode.

Der er mistanke om, at en behandling med dette hormon kan være skyld i prostatakræft og brystkræft. Høje doser kan dog skade lever, blodet og hjerte. I et studie fra 2013 viste det sig, at behandlinger med det øger risikoen for død eller en alvorlig hjertekarsygdom. Hos mænd kan høje doser af dette kønshormon få prostata til at vokse og antallet af røde blodlegemer i blodet til at øge. Kvinder kan få mandelig behåring samt miste håret på hovedet. Både mænd og kvinder kan få bumser.

Referencer

Brugeranmeldelser

Ludvig
2022-09-07 09:45

Bemærkelsesværdig forbrugerservice.

Sixten
2022-09-30 23:18

Jeg er en glad campist!

Buster
2022-10-19 10:15

Fair priser på produkter.

Cookies Politik

Vi bruger cookies til at forbedre din browsingoplevelse, vise personlige annoncer eller indhold og analysere vores trafik. Ved at klikke på "Accepter alle", giver du samtykke til vores brug af cookies.

Accepter alle